obavijesti

Obavijesti

24/05/2014Japan lansirao satelit za istraživanje prirodnih katastrofa

Japan je uspješno lansirao novi istraživački satelit koji će se koristiti za istraživanje šteta uslijed prirodnih nepogoda kao i promjene koje utječu na prašume. Satelit će prikupljati podatke o promjenama na zemljinoj kori kao i utjecaj poplava i klizišta.

14/03/2014Otvorenje Opservatorija za praćenje klizišta Kostanjek (Zagreb, Hrvatska)

U petak 14. ožujka 2014. otvoren je Opservatorij za praćenje klizišta Kostanjek Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Opservatorij klizišta Kostanjek otvorili su Nj. E. Keiji Ide, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš i dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Zoran Nakić. Tijekom svečanog otvaranja, na prostoru opservatorija Kostanjek zasađena je japanska trešnja kao simbol suradnje između Japana i Hrvatske.

01/04/2014Izazivanje odrona u Norveškoj – helikopterom

U ovom videu prikazano je kako Norveška uprava za ceste na jednostavan, neobičan i učinkovit način štiti ceste na kojima su česta odronjavanja stijena. Pogledajte video koji traje četiri minute.

13/03/2014Završna ceremonija završetka hrvatsko-japanskog projekta o klizištima

U prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH  održana je 12. ožujka završna ceremonija japansko-hrvatskog znanstvenog  projekta Identifikacije rizika i planiranja korištenja zemljišta za ublažavanje  nepogoda od klizišta i poplava u Hrvatskoj. Ceremoniji su prisustvovali  veleposlanik Ide, Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i  sporta, te znanstvenici obiju zemalja.

12/03/2014Proglašena elementarna nepogoda zbog klizišta u Varaždinskim Toplicama

Varaždinski župan Predrag Štromar proglasio  je elementarnu nepogodu od klizišta i odrona zemljišta.Elementarna nepogoda uzrokovana je obilnim kišama i podzemnim vodama tijekom siječnja i veljače ove godine, što je 28. veljače dovelo do pojave novih klizišta na brežuljkastom području grada Varaždinske Toplice.

06/01/2014Znanstvenici utvrdili da je prošlogodišnje megaklizište u Utahu izazvalo potrese

Prošlogodišnje megaklizište u rudniku bakra Bingham Canyon Mine u Utahu, SAD, najveće klizište u modernoj američkoj povijesti koje nije izazvano vulkanskom aktivnosti, i uključuje dvije lavine stijenskog materijala izazvalo je nakon 90 minuta seriju od 16 slabih potresa, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu.

18/12/2013Tsunami u Japanu 2011. godine izavan podmorskim klizanjem

Japanski tsunami iz 2011. godine koji je usmrtio 20.000 judi i izazvao djelomično topljenje nukleranog reaktora u Fukushimi izazvan je, prema analizama znastvenika, podmorskim klizištem.    

04/12/2013Članovima Hrvatske grupe za klizišta DUZS dodijelio zahvalnice

U srijedu, 04. prosinca 2013., u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana je osma dodjela priznanja pripadnicima sustava zaštite i spašavanja, koji su se svojom nesebičnošću i požrtvovnošću posebno istaknuli u operativnim akcijama tijekom 2013. godine.  Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Jadran Perinić uručio je i zahvalnice za potporu i suradnju te promicanje sustava zaštite i spašavanja u 2013. godini, a dobili su ih: Hrvatski Crveni križ, Vatrogasna zajednica Osječko - baranjske županije, Dobrovoljno vatrogasno društvo Pag, Speleološka udruga "Pula",pomoćnica pročelnika Zadarske županije Ivka Ćorić, Snježana Mihalić Arbanas, Željko Arbanas i Hubert Zitzenbacher.

11/10/2013Klizišta oblikovala Hebes Chasmu na Marsu?

Nove fotografije Hebes Chasme snimljene s Mars Expressa Europske svemirske agencije ukazuju da su ogromni kanjon na Marsu možda oblikovala klizišta.  

24/10/2013Monitoring klizišta: Senzori upozorenja mogli bi sačuvati živote u cijelom svijetu

Koristeći tehnologije koje se koriste u mobilnoj telefoniji jeftini senzori testirani u Monte Sano State Park mogli bi uskoro spašavati živote upozoravanjem na klizanje  u područjima izloženim riziku u cijelom svijetu.

07/10/2013Ledene lavine na Saturnovom mjesecu Iapetus ukazuju na objašnjenje ponašanja nekih klizišta na Zemlji

Utjecaj trenja koji su znastvenici uočili na Saturnovom mjesecu mogao bi imati ulogu u razjašnjenju nekih netipičnih klizanja na zemlji kao što je na primjer prethistorijsko klizište Blackhawk u Kaliforniji na kojem su se odronjeni blokovi stijene kretali čak osam kilometara u Lucerne Valley.  

05/10/201350 godišnjica klizišta Vajont, Italija (9. listopad 1963.)

Srijedu, 9. listopada, navršava se 50 godina klizišta Vajont u Italiji. Klizište Vajont svakako predstavlja najveću nesreću uzrokovanu klizanjem u Europi. U povodu 50. godišnjice održava se znanstvena konferencija Vajont 2013 u Padovi.

26/09/2013Pronađeno 67 klizišta u podmorju oko Malte

Velika koncentracija podvodnih klizišta utvrđena je naprednim tehnikama istraživanja u podmorju oko Malte na 30 kvadratnih kilometara sjeveroistočno od Marsaxlokka.

10/09/2013Toplinski valovi pokrenuli klizište na Aljaski

Ogromno klizište na sniježnom planinskom lancu Wrangell-St. Elias mountain range  srpnju izazvano je valom topline koji je na brojnim padinama izazvao klizanja.

01/09/2013Klizišta na Marsu uzrokovana nastankom kratera

Znanstvenici su korak bliže objašnjenju 40 godina stare misterije o nekim kraterima čudnog izgleda na Marsu. Oko kratera su vidljiva dva sloja tokova materijala za koja se je vjerovalo da su nastali uslijed izbacivanja prašine i drugog materijala pri udaru meteora u površinu Marsa. Postanak drugog sloja tokova materijala nije detaljno razjašnjen. Novija istraživanja na Sveučilištu Brown pokazala su da bi ova klizišta mogla biti glacijalnog porijekla.

27/07/2013U BiH 1.800 klizišta, na području Sarajeva 763

25/07/2013Pročelnik dr.sc. P. Kalinić (Grad Zagreb) posjetio Japanske centre za praćenje klizišta i rano upozoravanje

Dr. sc. Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, boravi u Japanu u okviru aktivnosti znanstveno-istraživačkog hrvatsko-japanskog projekta „Identifikacija rizika i planiranje korištenja zemljišta za ublažavanje rizika klizanja i bujica u Hrvatskoj“. Pročelnik Kalinić posjetiti će Japanske institucije u kojima se nalaze sustavi ranog upozoravanja. Japanska vlada donirala je opremu za praćenje klizišta i rano upozoravanje Republici Hrvatskoj u okviru hrvatsko-japanskog projekta za 2 klizišta: klizište Kostanjek u Gradu Zagrebu i klizište Grohovo u Gradu Rijeci. Znanstvenici s RGN fakulteta u Zagrebu i Građevinskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s japanskim znanstvenicima rade na uspostavljanju ovih sustava.

22/07/2013JICA sufinancira istraživanje klizišta i projektiranje mjera sanacije u dolini Abay (Etiopija)

Etiopijska uprava za ceste i Japanska agencija za međunarodnu suradnju (JICA) zajednički su finalizirale projekt sanacije klizišta u dolini Abay u Etiopiji. JICA-ina grupa eksperata za klizišta,  koju je predvodio profesor Hiroshi Fukuoka iz Kyota, posjetila je dolinu Abay zbog središnje evaluacije projekta financiranog od strane JICA-e, koji je započeo 2011. i traje do 2016. godine.

24/07/2013Hrvatski portal o klizištima

Danas je na webu postao dostupan Hrvatski portal za klizišta Klizišta.hr, nakon duge i naporne pripreme. Hrvatski portal za klizišta pokrenula je Hrvatska grupa za klizišta, članica Međunarodnog konzorcija za klizišta (International Consortium on Landslides, ICL). Cilj portala je da svojim sadržajem obavještava znanstvenike, stručnjake i sve one koje zanima pojava klizišta o događajima i novostima u svijetu klizišta. Stranice Hrvatskog portala o klizištima trenutno su u fazi dorade i popunjavanja i nadamo se da će uskoro biti u punoj funkciji. Do tada molimo za strpljenje. Prihvaćamo svaku pomoć, informaciju i sugestiju koja će ovaj portal učiniti boljim, aktualnijim i informiranijim na [email protected]. Hvala na posjeti.