obavijesti

Obavijesti

13/10/20173. regionalni simpozij o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji održan u Ljubljani od 11. do 13. listopada 2017.

3. regionalni simpozij o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji održan je u Ljubljani, Slovenija, od 11. do 13. listopada 2017. sa sudjelovanjem 70 učesnika iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Italije, Makedonije, Srbije, Slovenije i Španjolske (www.geo-zs.si/ReSyLAB2017/). Slijedeći 4. regionalni simpozij o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji održati će se u Bosni i Hercegovini u listopadu 219. godine.

05/06/2017Hrvatska grupa za klizišta Svjetski centar izvrsnosti za umanjenje opasnosti od klizišta

Hrvatska grupa za klizišta koja se sastoji od znanstvenika s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci proglašena je Svjetskim centrom izvrsnosti za umanjenje opasnosti od klizišta Međunarodnog konzorcija za klizišta za period 2017-2020 godine. Prof.dr.sc. Željko Arbanas izabran je za potpredsjednika za publikacije Međunarodnog konzorcija za klizišta International Consortium on Landslides (ICL) za period 2018-2020 godine.

03/06/2017Održan 4. World Landslide Forum

U Ljubljani je od 29.05. do 02.06.2017. godine održan 4. World Landslide Forum Advancing Culture of Living with Landslides u organizaciji International Consortium on Landslides (ICL), međunarodne organizacije sa sjedištem u Kyotu, Japan, koja okuplja 72 organizacije iz 23 zemlje. Na Forumu je sudjelovalo preko 500 znanstvenika iz 51 zemlje. Znanstvenici s Građevinskog fakulteta u Rijeci i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu objavili su na Forumu ukupno 16 radova u koautorstvu i održali 6 prezentacija.

21/02/2017Klizišta su pomogla širenju života svijetom

Znanstvenici se susreću sa poteškoćama u objašnjavanju postojana egotičnih biljaka i životinja na udaljenim oceanskim otocima. Posotje mnoga nagađanja poput oblanih poplava, međutim novo istraživanje sa Instituta za priordu i agrobiologiju sa Teenerfia predlaže kako su mega-klizišta uzorkovala plutanje šuma zajedno sa manjim životinjama i vrstama beskralježnjaka. U La Palmi su pronađeni žižci identični onima u dolini Orotova na više od 120 km udaljenom sjeveru Tenerifa. Ti žižci su nastanjeni na visinama većim od 700 metara nad morem pa teorija o obalnim poplavama ne stoji. Međutim, ogromno klizište površine 130 kvadratnih kilometara dogodilo se na sjeveru Tenerifa prije 600,000 godina i odnijelo biomasu sa površine Tenerifa na površinu Atlanskog oceana. Tako znastvenici objanjavaju da je izmjena biljaka, beskralježnjaka i životinja između otoka uzorkovana mega-klizištima koji su učestala pojava na vulkasnim otocima popust Kanarskih otoka čiji je pokretač seizmička aktivnost.

12/12/2016Otvorene prijave za WLF4

Prijave za 4. svjetski forum o klizištima (WLF4) su otvorene. U cijenu registracije uključeno je sudjelovanje na znanstvenom programu, piće dobrodošlice i banket foruma, ručak i stanke za kavu, dvije knjige u boji izdavača Springer Nature, sudjelovanje na foto natjecanju i izložbi. Registracija na skup nužna je za sve autore čiji je članak prihvaćen, a kako bi se omogućila objava najviše dva prihvaćena članka.

05/12/201620 godina od pokretanja klizišta Grohovo kraj Rijeke

U povijesti su zabilježena mnogobrojna klizišta u dolini Rječine kraj RIjeke. Veliko klizište Grohovo pokrenuto je 5. prosinca 1996. godine na sjeveroistočnoj padini na mjestu klizišta iz 1893. godine. Klizna masa je zartpala korito Rječine i formirala branu te jezero u pozadini. Odmah nakon klizanja je klizna masa iskopana iz korita rijeke zbog velikog rizika od mogućeg rušenja prirodne brane i formiranja vodnog vala koji bi mogao prouzročiti znatne štete u gradu Rijeci.  integrirani sustav monitoringa uspostavljen je na klizištu Grohovo u okviru hrvatsko – japanskog bilateralnog SATREPS projekta ‘Risk Identification and Land-Use Planning for Disaster Mitigation of Landslides and Floods in Croatia’. Osnovni ciljevi projekta bili su analiza hazarda od klizišta i poplava, te razvoj smjernica za njihovo korištenje u prostornom planiranju.

12/05/2015Predstavljen opservatorij klizišta Grohovo kraj Rijeke

Opservatorij klizišta Grohovo opremljen japanskom donacijom u okviru japansko-hrvatskog bilateralnog projekta „Risk Identification and Land-Use Planning for Disaster Mitigation of Landslides and Floods in Croatia“ predstavljen je na Velom vrhu, lokaciji glavne točke opservatorija. Osnovni ciljevi projekta bili su analiza hazarda od klizišta i poplava, te razvoj smjernica za njihovo korištenje u prostornom planiranju. Predstavljanju su nazočili Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, Nj.E. Keiji Ide, ambasador Japana u Hrvatskoj, prof. emeritus Hideaki Marui s Niigata Universityja, voditelj projekta, prof.dr.sc. Aleksandra Deluka Tibljaš, dekanica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, te prof.dr.sc. Željko Arbanas s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

14/05/2015Održan drugi regionalni simpozij o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji u Beogradu

Drugi regionalni simpozij o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji održan je u Beogradu od 14. do 16. svibnja 2015. godine. Organizacijski odbor pripremio je opsežan program koji obuhvaća pet pozvanih predavanja, 23 oralne prezentacije, pet sponzorskih prezentacija te posjet najvećem klizištu u Srbiji-klizištu Umka u blizini Beograda.

15/11/2016Hrvatska grupa za klizišta kandidirala se za IPL svjetski centar izvrsnosti 2017.-2020.

Hrvatska grupa za klizišta je na ICL-IPL UNESCO Konferenciji održanoj od 15. do 18. studenog 2016. u UNESCO u Parizu predstavila svoju nominaciju za IPL Svjetski centar izvrsnosti za period od 2017. do 2020. godine. Predstavljen je program pod naslovom Centar za napredna istraživanja klizišta (Center for Applied Landslide Research (CALaR)). Hrvatska grupa za klizišta stekla je naslov IPL Svjetskog centra izvrsnosti za period od 2014. do 2017. godine na Trećem svjetskom forumu o klizištima u Pekingu u lipnju 2014. godine. Izbor novih svjetskih centara izvrsnosti biti će objavljen na 4. svjetskom forumu o klizištima u Ljubljani u lipnju 2017. godine.

10/11/2016Održano 7. savjetovanje Hrvatskog geotehničkog društva u Varaždinu

Nakon uspješnih savjetovanja Hrvatskog geotehničkog društva održanih 2009. godine u Osijeku i 2013. u Zadru, održano je 7. savjetovanje Hrvatskog geotehničkog društva. Savjetovanje "Geotehnički aspekti nestabilnosti građevina uzrokovanih prirodnim pojavama" je održano od 10. do 12. studenog 2016. na Geotehničkom Fakultetu u Varaždinu. Tema savjetovanja usmjerena je na ulogu geotehničara u sprječavanju šteta nastalih uslijed pojave klizišta, potresa, poplava zbog rušenja nasipa i drugih sličnih hazarda, a upravo je ta tema izabrana zbog mnogih nesretnih događaja doživljenih u proteklim godinama ili onih koje bismo mogli doživjeti u budućnosti. Uz Hrvatsko geotehničko društvo i Geotehnički fakultet, suorganizatori su bili Sveučilište Yamaguchi te Tehničko veleučilište u Zagrebu. Savjetovanju je prisustvovao 147 sudionik iz Austrije, Hrvatske, Japana, Makedonije i Nizozemske. Zbarnik sadrži ukupno 43 rada od čega su 4 pozvana predavanja Heinza Brandla, Norikazu Shimizu, Fusanori Miura, Tsuyoshi Eguchi i Tomislava Ivšića. Uz pozvana predaanja, usmeno je prezentirano još 15 radova.

05/03/2015Rudarski fakultet ponudio Gradu Zagrebu izradu studije o zagrebačkim klizištima

Na prijedlog Rudarsko-geološko-naftnog fakuklteta Sveučilišta u Zagrebu sazvana je tematska sjednica Odbora za prostorno uređenje pri Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Predloženo je da se razmotri mogućnost izrade inventara postojećih klizišta, kao i prognozne karte opasnosti i ugroženosti od klizanja koje sadrže informacije na temelju kojih se mogu planirati mjere za ublažavanje posljedica klizanja kroz sustav prostornog uređenja.

07/02/2015Tiskan zbornik 1. regionalnog simpozija o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji (Zagreb, 2013)

Zbornik možete preuzeti klikom na naslov ove obavijesti ili na riječ 'više'.

18/12/2014Unaprjeđenje Opservatorija za praćenje klizišta Kostanjek (Zagreb, Hrvatska)

U četvrtak 18. prosinca 2014. dogradonačelnica dr. sc. Sandra Švaljek predala je na korištenje Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Svečanoj komunikacijsku opremu za unaprjeđenje sustava Opservatorija za praćenje klizišta Kostanjek. Primopredaji opreme prisustvovali su i japanski veleposlanik Nj. E. Keji Ide, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić i prodekan Rudarsko–geološko–naftnog fakulteta u Zagrebu Mario Dobrilović. Komunikacijsku opremu je nabavio Ured za upravljanje u hitnim situacijama kako bi se upotpunila već ugrađena oprema na klizištu Kostanjek i omogućio bežični prijenos podataka s klizišta do servera u on-line centru podataka na RGN fakultetu. Vrijednost opreme je 200.000 kn.

02/10/2014Podvodno klizište udvostručilo veličinu tsunamija nakon potresa u Japanu 2011. godine

Znanstvenik sa Sveučilišta na Rhode Islandu utvrdio je da je podvodno klizište, a ne samo potres magnitude 9.0, odgovorno za nastanak smrtonosnog tsunamija koji je udario u japansku obalu u ožujku 2011. Uspoređujući snimke morskog dna provedene od strane japanskih znanstvenika prije i nakon potresa, znanstvenici su pronašli znakove ogromnog rotacijskog klizišta dimenzija 40 puta 20 km i debljine 2 km koje se je pokrenulo niz kosinu Japanske Brazde i ostavilo horizontalni otisak veličine Pariza koji je jedino mogao biti formiran 100-metarskim izdizanjem morskog dna.

08/10/2014Savezna država Washington uložiti će 6 milijuna US$ u poboljšanje karte klizišta

Veliko klizište Oso iz ožujka 214. godine koje je usmrtilo 43 ljudi konačno je pokrenulo izradu višemilijunskog programa izrade karte geoloških hazarda cijele savezne države Washington. Državna uprava za prirodne resurse zatražila je 6.6 milijuna US$ za izradu dodatnog LiDARskog skeniranja cijele države.

12/03/2014Održana završna radionica hrvatsko-japanskog projekta o klizištima

U Zagrebu je dana 12. ožujka održana završna radionica bilateralnog  hrvatsko-japanskog projekta “Identifikacija rizika i planiranje  korištenja zemljišta za ublažavanje posljedica klizanja i poplava u  Hrvatskoj“.

28/02/2014Neke od najvećih svjetskih klizišta je iznenađujuće teško pronaći

Kad se je jedno od njavećih klizišta u posljednje četiri godine pokrenulo u udaljenom dijelu Aljaske, znanstvenici su znali gotovo sve o njemu osim točne lokacije. Slijedeći zajednički trud seizmologa, geomorfologa i običnih ljudi pri nalaženju ovog klizišta, utvrđen je novi standard za pronalaženje velikih klizišta u svijetu.