vijesti o klizištima

Vijesti hr

13/12/2016Započinje sanacija potencijalno urušavajućih fragmenata stijenske mase iznad grada Omiša

Nakon pet godina priprema započeo je opsežan i vrlo složen projekt sanacije stijenskog masiva koji prijeti urušavanjem na gusto naseljeni stari dio grada Omiša. Ugroženo područje se proteže preko gotovo cijelog starog dijela grada Omiša u ukupnoj dužini od oko dva kilometra. Područje sanacije su predjeli Smokvice – Točilo, Pavao i Sveti Mihovil – Baučići. Fond za zaštitu okoliša i  energetsku učinkovitost u potpunosti financira investiciju sanacije, procijenjenu u iznosu od oko 30 milijuna kuna. Predviđeni rok za dovršetak sanacije je do proljeća 2018. godine. Projektno rješenje predviđa upotrebu više tehnologija sustava zaštite od odrona na sanaciji stijenske mase. Ovisno o pojedinoj mikrolokaciji, upotrijebit će se najpovoljnija tehnologija zaštite. Naime, već su u nekoliko slučajeva gromade stijenske mase teške i po nekoliko tona padale na grad, nasreću - nanoseći samo materijalne štete.

25/11/2016Novo klizište u selu Lopača u dolini Rječine

Aktivirano je klizište u selu Lopača u dolini Rječine kraj Rijeke. Dolina Rječine poznata je po brojnim klizištima u povijesti, a novo aktivirano klizište posljedica je velikih količina oborina. Naime, studeni 2016. godine je sa 486.9 mm kiše drugi najkišovitiji mjesec  i najkišovitiji studeni u povijesti riječkih mjerenja.

22/11/2016Saniraju se tri velika klizišta Brački, Korenički i Monterići u Općini Bednja

U tijeku su radovi na sanaciji klizišta Brački, Korenički i Monterići u Općini Bednja. Riječ je o teškim klizištima na nerazvrstanim cestama koja su uvelike otežala život lokalnom stanovništvu na način da su im otežala ili onemogućila prilaz domovima. Vlada RH za nositelja realizacije projekta sanacije klizišta odredila je Hrvatske ceste, a cijeli posao sanacije u ukupnoj vrijednosti, 2,224 milijuna kuna financirat će se iz namjenskih sredstava od 30 milijuna kuna koje je za te svrhe osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

08/11/2016Započela sanacija klizišta Halić u Gornjem Knegincu

Uz pedeset klizišta u Varaždinskoj Županiji, prioritet sanacije je dobilo najkritičnije klizište na Haliću u Općini Gornji Kneginec. Klizišta su nastala uslijed obilnih kiša, ali i guste naseljenosti i izgrađenosti na trusnom području.

16/08/2016Započinju radovi na sanaciji klizišta Žudetići u Istri

Započeli su radovi na sanaciji klizišta Žudetići na ŽC 5209 od Ponte Portona do Vižinade. Na dionici dugačkoj 1,2 kilometra sanirati če se klizište dužine 200 metara nastala zbog povećanog dotoka vode iz viših dijelova koja natopljuje trup ceste. Sama sanacija tih klizišta izvesti će se izgradnjom odgovarajućeg drenažnog sustava i zamjenom materijala kamenim nasipnim materijalom. Vlada RH za nositelja realizacije projekta sanacije klizišta odredila je Hrvatske ceste, a sredstava za sanaciju klizišta osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

05/03/2016Zagreb: Aktiviralo se klizište, stariji stanar iseljen iz kuće

Zbog reaktiviranja klizišta u sjeverozapadnom dijelu Zagrebu, iz kuće u Ulici Kestenovac 9 iseljen je stariji stanar slabijeg zdravstvenog stanja te je privremeno smješten u Kliničku bolnicu "Sveti Duh".

20/02/2016Ponovno se aktiviralo klizište Čukovići, Črnomerec

Obilna kiša koja već danima pada u Zagrebu aktivirala je klizište na Kestenovcu (klizište Čukovići). Prema informacijama iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba prvu dojavu o pokretanju klizišta dobio je centar 112. Klizište je površine oko 450 četvornih metara. Ulica Kestenovac nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Zagreba.

24/07/2015Započela sanacija klizišta u Pokupskom Cerju, Pokupsko

Započeli su radovi na sanaciji klizišta kod Pokupskog Cerja koje je počelo ugrožavati promet na Državnoj cesti D36. Klizište je nastalo uslijed djelovanja podzemnih voda, koje se tijekom dužeg vremena ispirale teren ispod ceste.

30/03/2015Sanirano klizište na Cerini, Samobor

Završeni su radovi na sanaciji klizišta na Cerini u Samoboru, pa je za promet otvorena cesta kroz naselje. Privremena regulacija prometa tom trasom trajala je od 15. siječnja do 30. travnja 2015.

28/03/2015Sanira se klizište u Lipovcu (Samobor), još šest klizišta je u planu za sanaciju u 2015.

Dok se radovi na sanaciji klizišta u Lipovcu privode kraju, a završetak se očekuje do 30. travnja, Grad Samobor priprema sanacija još šest klizišta na području Samobora u 2015. godini. U tu je svrhu Grad Samobor iz proračuna za 2015. godinu pripremio 2,5 milijuna kuna.

27/02/2015Peteročlana obitelj iz Kustošijskog venca zbog klizišta ne može u kuću

Peteročlana obitelj iz Ulice Kustošijski venac već četiri mjeseca boravi u Prihvatilištu za beskućnike Kosnica jer njihovoj kući prijeti zatrpavanje zemljom. Zbog prošlogodišnjih kiša pokrenulo se klizište koje je stiglo do obiteljske kuće. Tada je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba dao ugraditi drvene grede i prokopati drenažni kanal kako bi se ustabilio teren. No, nije bilo dovoljno.

26/02/2015Dva mala klizišta aktivirana na Ribićevu putu u Podsusedskom dolju

Uslijed velikih kiša aktivirana su dva klizišta na strmoj kosini ispod kuća na Ribićevu putu u Podsusedkom dolju. Iako plitka i malih površina, klizišta bi daljnjim napredovanjem mogla ugroziti građevine.

24/02/2015Klizište u Jakačini Maloj kraj Slavonskog Broda uzrokovali radovi

U Jakačini Maloj kraj Slavonskog Broda zbog nepropisne gradnje nogometnog igrališta velike su kiše lani pokrenule klizišta koja su ovih dana stigla do gospodarskih objekata. Radovi su zaustavljeni, ali klizište je već bilo pokrenuto.

02/02/2015Sanaciju klizišta iznad svojih kuća u Gornjoj Dubravi čekaju već šest mjeseci

Dio ceste u Ulici Mihovci, u gradskoj četvrti Gornja Dubrava, prije pola godine zahvatilo je manje klizište. Stanari ne mogu do svojih kuća automobilima, a slijevne vode s ceste odlaze direktno u kuće koje se nalaze u njenu podnožju. Sanacija, koju su obećali iz Grad u najkraćem mogućem roku, još nije obavljena, već su Zagrebačke ceste izgradile betonski zid visine 20-ak cm kako bi se spriječilo slijevanje vode u kuće.

31/01/2015U gradskoj četvrti Gornja Dubrava dobili kanalizaciju, no nakon gradnje nastalo je klizište

Stanovnici Ulice svete Barbare u gradskoj četvrti Gornja Dubrava nisu imali kanalizaciju do prošle godine. Iako im ona, kako kažu, uvelike olakšava odvodnju, njenom gradnjom duž ulice stvorio se još jedan problem – klizište. Zbog gradnje kanalizacijske mreže u Ulici svete Barbare aktivirala su se mala klizišta duž ulice – govori Stjepan Svibovec, koji u Ulici svete Barbare živi svoj čitav život.

13/09/2014Kiša aktivirala brojna klizišta u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske

U općinama Bednja i Gornji Kneginec te okolici Varaždinskih Toplica aktiviralo se više od 70 klizišta. Tridesetak klizišta aktivno je na području uz rijeku Sutlu. U Krapinsko-zagorskoj županiji također su aktivirana klizišta. Nekoliko klizišta aktivirano na području Zagreba.

06/08/2014Kiše pokrenule 60 klizišta u Karlovcu

Nakon jakih kiša 5. kolovoza pokrenuto je 60 novih klizišta u okolici Karlovca. Klizišta su izazvala znatne štete na prometnicama, zgradama i drugoj infrastrukturu. Dnevna količina kiše koja je utorak pala je najveća ikad zabilježena količina oborina u jednom danu na području Karlovca.

18/05/2014Interaktivna karta poplava i klizišta u regiji

28/02/2014Klizište u mjestu Hrastovec kod Varaždinskih Toplica

U mjestu Hrastovec pokraj Varaždinskih Toplica aktiviralo se klizište uzrokovano dugotrajnim oborinama. Odnesen je dio ceste, a ugrožene su i okolne zgrade.

22/02/2014Kizište odnijelo vinograde i došlo do kuća u Jastrebarskom

Rektivirano klizište u Jastrebarskom zahvatilo je vinograde, a klizna masa ugrozila je i kuće. Klizište je rekatvirano na mjestu klizanja iz travnja 2013. godine.

22/02/2014Klizište uništilo groblje u Kravarskom, oštećene kuće i prometnice

Klizišta su se aktivirale na području Općine Kravarsko i oštetilo prometnice, infrastrukturu, mjesno groblje, brojne voćnjake i vinograde. Deset obiteljskih kuća u Kravarskom u opasnosti je od urušavanja, a dvije su toliko oštećene da će ih biti potrebno srušiti.

20/02/2014Pokrenuto novo klizište u Kustošiji, građevine u opasnosti

Dugotrajne oborine pokrenule su novo klizište u zagrebačkom naselju Kustošija ugrožavajući stambene građevine u nožici i na kosini iznad klizišta. Gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama prekrio je klizište folijom kako bi spriječio daljnje vlaženje kliznog tijela.

19/02/2014Smanjuje se prirast pomaka na klizištu kraj Grohova

Nakon jednodnevnog prekida kiša došlo je do smanjenja pomaka na klizištu kraj Grohova pa su dnevni pomaci reda veličine 3 cm. Nakon preliminarnih istraživanja provednih od strane istraživača s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Rudarsko geološko nafnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrđene su prelimirane dimenzije klizišta: dužina L=380m, širina W=150m i procijenjena dubina D=15-20m. Procijenjeni volumen kliznog tijela je 1 mlijun m3.

13/02/2014Klizište u blizini groblja u Čučerju (Grad Zagreb)

Translacijsko klizanje u blizini groblja u Čučerju ogolilo je kliznu plohu na površini od oko 12 tisuća kvadratnih metara. Debljina pokrenute klizne mase je oko 5 m. Građevine u blizini nisu ugrožene.

12/02/2014Reaktivirano klizište ugrozilo groblje u Karlovcu

Jaka kiša i oborinske vode aktivirale su nesanirano klizište kod zaštićenog Židovskog groblja na Dubovcu nadomak Karlovcu. Porušeni su i zatrpani mnogi spomenici i grobovi, koji su zaštićena spomenička baština, te prijeti urušavanje stupa dalekovoda i obiteljske kuće.

12/02/2014Zbog klizišta zatvorena cesta prema Gorkovcu kraj Klanjca

Nepovoljne vremenske prilike uzrokovale su još jedno klizište u Klanjcu zbog čega je danas prijepodne zatvorena cesta u Gredicama koja vodi prema Gorkovcu i kapeli sv. Filipa i Jakova.

07/02/2014Klizište zatvorilo cestu Grohovo-Lopača kraj Rijeke

Nakon dugotrajnih obilnih kiša aktivirano je klizište na cesti Grohovo-Lopača u dolini Rječine kraj Rijeke. Dolina Rječine poznata je po brojnim klizištima u povijesti, a novo aktivirano klizište nalazi se unutar kliznog tijela jednog od većih umirenih klizišta.

15/11/2013Odron na pruzi kraj Buzeta

Na željezničkoj pruzi između Buzeta i Roča došlo je do odrona stijena s litice Raspadalice na Ćićariji.

11/11/2013Reaktivirano klizište u Rudama kod Samobora

Zbog obilne kiše aktiviralo se staro klizište nadomak centra Ruda i prouzročilo prekid prometa prema Rudama.

26/08/2013Odron zatrpao cestu Crikvenica Grižane

29/07/2013Počela sanacija klizišta u Juričićima (Grad Buzet, Istra)

24/07/2013Završena prva faza sanacije klizišta u Juradima (Grad Buzet)

Klizište koje je aktivirano u dijelu sela Juradi kraj Buzeta u Istri pokrenule su dugotrajne kiše krajem studenog 2010. Klizanjem je tada zahvaćeno više stambenih i gospodarskih zgrada u selu i nenaseljena kosina prema jezeru Butoniga. Odmah nakon pokretanja klizišta, uređena je odvodnja oborinskih i površinskih voda što je omogućilo smirivanje pokreta klizišta. Početkom 2011. godine provedeni su istraživački radovi na temelju kojih je izrađen projekt sanacije. Prva faza sanacije završena je u srpnju 2013.

08/06/2013Grad Zagreb našao privremeni smještaj za obitelj ugroženu klizištem na Grmoščici

17/05/2013Ponovo se aktiviralo klizište u Mandićevoj ulici u Zagrebu

U ulici Dominika Mandića kod kbr. 61 i 63 ponovno se aktiviralo klizište. Prethodno aktiviranje klizišta registrirano je 1. travnja 2013. Oštećene su četiri stambene zgrade. Klizanje je prouzročeno obilnim oborinama u posljednjih šest mjeseci.